Bygga och renovera
Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Detta brukar uttryckas så att bostadsrättsinnehavaren har ansvar för det inre underhållet.
Ibland vill man som lägenhetsinnehavare genomföra renoverings- eller ombyggnadsarbeten. Då är det viktigt att känna till att en hel del åtgärder kräver tillstånd av föreningen. Ändringsarbeten eller reparationer i lägenhet ska ske på ett fackmässigt sätt. Fasta eller bärande väggar (betongväggar), avlopp och element får inte röras, eftersom de tillhör fastigheten Ibland fordras dessutom bygganmälan av Stockholms stadsbyggnadskontor. Självklart måste man ha fått sådana tillstånd innan man påbörjar ombyggnationen.
Köksfläkt/spiskåpa
Spiskåporna i köken i fastighetens lägenheter betjänas av frånluftsfläktar. Vid utbyte måste samma eller motsvarande spiskåpa som lägenheten hade när den var nybyggd (2011) installeras. Kontakta styrelsen om du står i begrepp att byta ut spiskåpan eller på något annat sätt förändra ventilationen i bostaden.
- Spisfläkt som forcerar luften ut i ventilationssystemet är inte tillåtet, då matos tar sig vidare in till era grannar och trapphus och påverkar det injusterade luftflödet i hela ventilationssystemet.
- Spisfläkt med kolfilter som återcirkulerar luften i köket är inte heller tillåtet, då det frångår den för byggnaden projekterade ventilationslösningen. Föreningens fläktar är inte dimensionerade för enbart kolfilterfläkt med frånluftsdon i taket.
Om bostadens ventilation underkänns vid en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) på grund av att medlemmen själv förändrat ventilationen, behöver återställande av bostadens ventilation samt ombesiktning bekostas av medlemmen själv.
Tänk på:
- Anmäla till styrelsen och beskriv vad du vill göra.
- Om arbetet blir störande ska du meddela grannarna.
- Byggsopor måste lämnas på återvinningsstationen.